Založ si blog

Cirkus v divadle

Ozve sa gong, zažnú sa reflektory a spoza karmínovej opony vystúpi  sám principál. No len čo otvorí ústa, aby privítal obecenstvo, ktoré sa zhromaždilo v jeho cirkuse, z davu sa ozve detský plač: „Mne sa to vôbec nepáči!“ Prvá reakcia z hľadiska však našťastie bola úplne iná ako tie, čo nasledovali.

Pojem Teatro Tatro nie je pre človeka s aspoň akou-takou orientáciou v divadle neznámy. Všade, kam zavíta so svojím veľkým, pomaľovaným stanom, prinesie zároveň aj kopu rozruchu a kontroverznosti.

Tvorcovia sa inscenáciou Cirkus Charms konečne rozhodli vytvoriť niečo „rodinnejšie“ a do priestorov šapita tak konečne vpustiť i mladšie publikum. Inšpirácia románom od Daniila Charmsa, Cirkus Šardam, však nepotláča, ale naopak, akoby pokračuje v ruskom štýle, ktorý navodilo už dielo Majster a Margaréta. Druh humoru je rovnako vtipný, chytrý a s istou dávkou trpkosti. Avšak bez čarodejníckych sabatov.

Hlavný hrdina je človek, ktorý v ničom nevyniká. Nevie tancovať, žonglovať či čo i len stáť na rukách, ale napriek tomu túži vystupovať v cirkuse. Cirkusanti ho kvôli jeho odlišnosti odmietajú medzi seba prijať a snažia sa ho všemožnými, nemožnými spôsobmi zbaviť. Mladík je však neoblomný a nakoniec zhodou šťastných i menej radostných okolností dosiahne svoj vytúžený sen.

Jeho príbeh sa odohráva medzi jednotlivými vystúpeniami rôznych artistov, napríklad baleríny na lane, párik akrobatov či silného muža. Čoskoro však zisťujeme, že pod obrazom dokonalosti sa ukrýva iba obyčajná všednosť, a že mnohé ich špeciálne vlastnosti sú iba nafúknuté, ako to býva i v prípade mnohých naoko výnimočných ľudí v reálnom svete.

Živá hudba od Martina Geišberga a Dana Špinera dokonale dotvára atmosféru každého cirkusantského prejavu či komického intermezza s riaditeľom a chlapcom. Hudobníci i herci preciťujú každé dianie na scéne a s precíznosťou znázornia i ten najtichší zvuk, aby dosiahli perfektný efekt pre všetky zmysly detského a dospelého diváka.

Scéna, kostýmy i líčenie postáv evokujú absurdnú, grotesknú atmosféru, ktorú dotvárajú i rekvizity ako ozrutná ryba („tá žralok“), čo zožerie dva bicykle, ťavu i záchod. Počas predstavenia som si všimla, že na niektoré z detí tieto prvky pôsobili desivo. Väčšina sa ale aktívne zapájala a reagovala na dianie na pódiu (i mimo neho), čo pár dospelým prekážalo. Je to podľa mňa ale len znak toho, že ich inscenácia dokázala skutočne zaujať. Kompenzáciou pre starších v takom prípade môže byť vedomie, že isté časti tieto malé hyperaktívne bytosti nepochopia tak dobre ako oni.

Cirkus Charms bez zbytočných infantilností inteligentne pobaví, no predostrie i mnohé poučenia o akceptovaní inakosti či zdravej vytrvalosti dosiahnuť svoje ciele. Zároveň však upozorňuje na fakt, že i keď sa nám to nakoniec podarí, nemusí to byť vždy dokonalé alebo to správne práve pre nás.

Podvihnuté sebavedomie

07.05.2016

Ošiaľ mladých no aj starších žien v podobe push-up podprsenky nie je na Slovensku ničím neznámym. Mladé násťročné dievčatá si ňou kompenzujú to, čo im príroda nenadelila dostatočne, tie štedrejšie obdarené to ňou len zvýrazňujú a dámam v pokročilejšom veku dvíha poklesnuté sebavedomie. Na dôkaz, že tento zázrak naozaj funguje, môže poslúžiť pôvodne [...]

Kto je vinný?

15.03.2016

Napísať či nenapísať, uverejniť či neuverejniť. Otázky, ktoré niekedy nezávisia priamo na autoroch článkov, televíznych reportáží či iných mediálnych produktoch. Mnohokrát musí byť morálne cítenie a skutočné presvedčenie posunuté na vedľajšiu koľaj v dôsledku udržania si stáleho pracovného miesta. Dokážu však potom títo ľudia žiť so sebou, [...]

„Bola raz jedna trieda. V tej triede bola krieda. .. “

12.03.2016

Zo všetkých možných i nemožných replík práve túto nebudete počuť vôbec. Mamičky, ktoré si neprečítali popis inscenácie, a v mylnej predstave, že svoje ratolesti vzali na interpretáciu známeho románu Kristy Bendovej, Bola raz jedna trieda, im neraz museli zapchávať uši. Inscenácia s rovnomenným názvom totiž nie je určená deťom. Divadelné dielo Bola raz jedna [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 16801x
Priemerná čítanosť článkov: 2400x

Autor blogu

Kategórie