Založ si blog

Viete, čo máte v počítači?

Laická verejnosť, do ktorej, bohužiaľ, spadám i ja, nemá poňatia o zložitom hackerskom systéme. Väčšina si pod „hacknúť sa“ predstaví nejakú trápnu scénu z amerického filmu, kde sa špióni napoja na sieť, chvíľu divoko ťukajú do klávesnice a o pár sekúnd je prelomená bariéra ku všetkým informáciám, čo potrebujú, vrátane nastavania teploty vo vírivke, v ktorej po dobre odvedenej práci skončia.

Približne v polovici februára svetom zase raz otriaslo neuveriteľné zistenie o tajnom softvére, ktorý sofistikovane sledoval a kradol dáta z počítačov vo viac ako tridsiatich krajinách.  O odhalenie sa postarala ruská firma Kaspersky, zaoberajúca sa  najmä vývojom antivírusových programov. Záhadnú skupinu pracovne nazvali The Equation group a vyhlásili, že ich práca prevyšuje všetko, s čím sa doteraz stretli.

Sledovacie zariadenie je neprirodzene tiché, zložité a veľmi účinné a jeho markantný rozdiel od iných malvérov spočíva v jeho podstate – je natrvalo vsadené priamo do  hardvéru.  Nájdené bolo na produktoch využívajúcich Windows, ale aj na Macoch a iPhonoch. Klasický antivírus ho nedokáže identifikovať a ani re-inštalácia softvéru či formátovanie disku Vám nepomôže. Stručne povedané, ak ste vlastníkom takto infikovaného stroja, môžete sa ísť, Vy viete čo…

S takýmito útokmi na naše súkromie sa stretávame každý deň. Čo robí práve túto kauzu odlišnou od iných?

Predovšetkým asi odhalenie, že za celou kauzou stojí NSA, Národná bezpečnostná agentúra Spojených štátov amerických. Skutočne prekvapivé vzhľadom na fakt, že medzi hlavnými napadnutými boli letecké spoločnosti a banky v Iráne, štátna správa v Pakistane, či univerzity, armáda a inštitúcie venujúce sa raketovému výskumu v Rusku. Ak by ste boli stále na pochybách, medzi sledovanými boli aj moslimskí študenti a islamskí aktivisti v USA a Anglicku.

Zarážajúcejším je však fakt, že výskumníci spoločnosti Kaspersky hovoria o vybudovaní prvých zariadení malvéru The Equation group už v roku 2002, no počiatky vzniku infraštruktúry, ktorá podopiera a pomáha šíriť tento vírus sa datuje už v roku 1996. Otázkou je, ako mohli iné antivírusové a bezpečnostné spoločnosti tak dlho prehliadať existenciu parazitujúceho systému? Mnohé z nich majú významné obchodné vzťahy s vládnou bezpečnosťou v USA, Anglicku, Kanade, jednoducho povedané, s krajinami spájanými s pôvodom spomínaného malvéru. Je možné, že sú postavení do zložitej situácie a pod tlakom sú nútení ututlať ilegálne činnosti vlády.

Otázne však je, či k  šíreniu nebezpečného softvéru neprispeli aj samotní tvorcovia operačných systémov, na ktorých bol malvér identifikovaný. Spolupracujú veľké spoločnosti s vládou? Výskum nenaznačuje, že by boli priamo zapletení do výroby infikovaných prístrojov, skôr hovorí o softvére, čo keď sa raz dostane do systému, dokáže ho preprogramovať. Výrobcovia sú v tomto prípade bezradní, pretože medzi jediné východiská patrí zmena návrhu pevného disku, čo by ale viedlo k zvýšeniu ceny.

Napriek tomu, že proti niektorým veciam máme stále obmedzené možnosti, spoločnosť Kasperky nám aspoň ukázala pravdu o tzv. bezpečnosti proti napadnutiu, ktorou sa predajcovia počítačovej techniky a antivírusových programov neustále oháňajú. Ironicky, celá kauza vo mne vzbudzuje myšlienku, načo mať vôbec nejaký ochranný program. Možno len preto, aby sme ochránili ostatných od všetkých tých kravín, čo máme uložených na svojich diskoch…

Cirkus v divadle

22.07.2016

Ozve sa gong, zažnú sa reflektory a spoza karmínovej opony vystúpi sám principál. No len čo otvorí ústa, aby privítal obecenstvo, ktoré sa zhromaždilo v jeho cirkuse, z davu sa ozve detský plač: „Mne sa to vôbec nepáči!“ Prvá reakcia z hľadiska však našťastie bola úplne iná ako tie, čo nasledovali. Pojem Teatro Tatro nie je pre človeka s aspoň akou-takou [...]

Podvihnuté sebavedomie

07.05.2016

Ošiaľ mladých no aj starších žien v podobe push-up podprsenky nie je na Slovensku ničím neznámym. Mladé násťročné dievčatá si ňou kompenzujú to, čo im príroda nenadelila dostatočne, tie štedrejšie obdarené to ňou len zvýrazňujú a dámam v pokročilejšom veku dvíha poklesnuté sebavedomie. Na dôkaz, že tento zázrak naozaj funguje, môže poslúžiť pôvodne [...]

Kto je vinný?

15.03.2016

Napísať či nenapísať, uverejniť či neuverejniť. Otázky, ktoré niekedy nezávisia priamo na autoroch článkov, televíznych reportáží či iných mediálnych produktoch. Mnohokrát musí byť morálne cítenie a skutočné presvedčenie posunuté na vedľajšiu koľaj v dôsledku udržania si stáleho pracovného miesta. Dokážu však potom títo ľudia žiť so sebou, [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 16835x
Priemerná čítanosť článkov: 2405x

Autor blogu

Kategórie